Đukanović: Moguće da Sarajevo odloži posetu Nikolića

tanjug_maliBEOGRAD – Postoji mogućnost da Sarajevo odloži najavljenu posetu predsednika Tomislava Nikolića, izjavio je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

On je, takođe, ocenio da sutrašnja proslava obeležavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, u Banjaluci, neće uticati na stabilnost zapadnog Balkana.

„Prizma će se prelamati izmedu bošnjačkih i srpskih političkih faktora“, istakao je on.

Govoreći o najavljenoj poseti predsednika Nikolića Sarajevu, Đukanović navodi da postoji mogućnost da je vlasti BiH odlože na nekoliko meseci.

„Ja se nadam da je poseta izvesna, međutim postoji određena mogućnost da bude odložena, imajuci u vidu da je već nekolko puta odlagana. Tako da je moguće da je Sarajevo prolangira odnosno odloži na nekoliko meseci“, navodi Đukanović.

Kada je reč u unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH, Đukanović smatra da je jako bitno da dođe do konsolidacije i poboljšanja odnosa izmedu Sarajeva i Banjaluke i, na neki način, Srbije i BiH.

Osvrćući se na probleme koji u poslednje vreme opterećuju region, on je naveo da nije realno očekivati da u dogledno vreme dođe do njihovih rešavanja.

„Nažalost neće u skorijoj budućnosti doći do rešavanja značajnijih problema. Naprotiv u 2015. će se nastaviti sa verbalnim ispadima u biletaralnim i militaralnim odnosima“, smatra Đukanović.