Konferencija: (Pre)komponovanje Evropske unije i Zapadnog Balkana

(EUROPEAN WESTERN BALKANS) BEOGRAD – Centar za spoljnu politiku i Fondacija Friedrich Ebert u sredu, 31. oktobra, su organizovali konferenciju „(Pre)komponovanje Evropske unije“ u beogradskom hotelu Metropol.

Na konferenciji je bilo reči o budućnosti Evropske unije, sa posebnim akcentom na njenu nužnu unutrašnju reformu. Poseban fokus je bio na Evropi u „više brzina˝, kao i potencijalnom grupisanju država članica po pojedinim sub-regionima. Značajno je pitanje gde je u tom smislu i pozicija Srbije, kao i čitavog Zapadnog Balkana. Pažnja je bila posvećena i nesuglasicama oko Bregzita koji treba da se okonča tokom naredne, odnosno 2019. godine. Zato će posebna pažnja biti posvećena ovom procesu i njegovim posledicama po budućnost Unije.

Uvodne govore održali su dr Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku, i Maks Brendle, direktor kancelarije Fodacije Fridrih Ebert u Beogradu.

U okviru konferencije su održane dve sesije, jedna pod nazivom „Reforme Evropske unije – od neophodnosti do realnosti“, a druga „EU posle izbora 2019. i perspektive za Zapadni Balkan“.

Neki od učesnika bili su Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, Ana Janus, analitičarka za Evropske poslove iz Centra za globalni fokus u Budimpešti, Nemanja Rujević, novinar Dojče vele-a, dr Slaviša Orlović, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.