Kонференција: „Значај румунског председавања Европском унијом за Србију и Западни Балкан“

(РТС) БЕОГРАД – Током председавања Румуније Европској унији, које је оптерећено Брегзитом и изборима за Европски парламент, известан је застој у евроинтеграцијама Западног Балкана. Касни извештај Европске комисије о напретку, па је тек у јуну могућа међувладина конференција на којој Србија очекује отварање нових поглавља, а Македонија преговора.

Велики је изазов за Румунију да заврши све послове како би, у најбољем случају, у јуну била конференција на којој треба да отворимо неко од пет спремних поглавља.

„Напредак у свим поглављима се мери кроз годишњи извештај, ако он дође тако касно како ће државе чланице успети да оцене да ли је заиста до тог напретка и дошло. Процес преговора је и технички и политички процес, мислим да ћемо се ту сви сложити, не може без техничке оцене напретка“, истиче Тања Мишчевић, шефица Преговарачког тима Србије са ЕУ.

Пријатељској Румунији проширење је трећи приоритет на агенди председавања, али Брегзит, те посебно мајски европски избори, чине своје. Помоћи ће нам где могу, али саветују брже реформе.

„Румунија снажно подржава европски пут Србије, не само као пријатељске суседне земље, већ је за нас од стратешке важности да Србија и цео регион напредују. Не бих да спекулишем, чим се избори за европски парламент заврше, мислим да ће Западни Балкан бити више у фокусу“, наводи Оана Кристина Попа, амбасадорка Румуније у Србији.

Шефица тима за преговоре са Бриселом обратила се и на седници поводом ревизије Акционог плана за поглавље 23. Тања Мишчевић каже да је циљ се тај документ што пре нађе пред Европском комисијом како бисмо добили мишљења, а онда радили на њима.