Одржана трибина “ЕУ и Западни Балкан“

БЕОГРАД (ФПН) – Трибина под називом „ЕУ и Западни Балкан у временима изазова“, на којој су говорници били председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт и редовни професор Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу проф. др Дејан Јовић, одржана је на Факултету политичких наука. Модератор трибине био је проф. др Драган Ђукановић са Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Професор др Драган Ђукановић пожелео је гостима и присутнима добродошлицу и истакао да се тема о којој ће говорити бави изузетно осетљивим догађајима у Евопи.

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт нагласила је да морамо врло озбиљно анализирати структуралне проблеме. „Највећа грешка је то што се сви људи баве сопственим проблемима уместо озбиљнијим недаћама које се тичу друштва. У циљу надилажења потешкоћа све би земље требало реаговати као регион и једино тада ће нас други чути”. Лихт је саопштила да смо у озбиљном демократском дефициту, а ниједна од држава Западног Балкана нема кокнкретну стратегију развоја. „Важно је имати снове и очекивања, али морамо увидети реалност јер од тога зависи наша перспектива”, објаснила је Лихт.

Кандидат на предстојећим изборима за Европски парламент који тренутно доста времена проводи у кампањи, проф. др Дејан Јовић наговестио је да је Европска унија савладала озбиљно потенцијалну кризу Брегзит, јер се није распала, а уједно ниједна земља чланица није пошла путем Велике Британије. „Волео бих да се ЕУ охрабри због успеха и одлучно крене у консолидовање због све већег проширења и уједињења. Сада када ужива моменат успеха, Унија би требало да изгради нови идентитет који се умногоме разликује од оног који је био присутан у друштву 90их година”, предочио је проф. др Јовић. професор је закључио како је велика илузија да земље могу да реше све своје проблеме па тек онда да приступе ЕУ.

Након дискусије, публика је постављала питања говорницима који су на тај начин дебатовали о важним темама у вези са позицијом Западног Балкана у Европској унији.