Aleksandra Joksimović i Dragan Đukanović na N1

0
430

Aleksandra Joksimović i Dragan Đukanović na N1 o poseti predsedništva BiH Beogradu

Odnosi Beograda i Sarajeva odvijaju se tempom dva koraka napred, jedan korak unazad, ocenila je predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović. Profesor Fakuteta političkih nauka i potpredsednik Centra za spoljnu politiku, Dragan Đukanović smatra da je ova godina praktično izgubljena za odnose Srbije i BiH.

Izvor: N1

Članovi predsedništva BIH i vođstvo Srbije sastali su se u Beogradu kako bi razgovarali o otvorenim pitanjima između dve zemlje, a posetu je, izeđu ostalog, obeležio i gest Bakira Izetbegovića koji je prekinuo konferencijuDragana Čovića i Aleksandra Vučića kako bi izneo “važno pojašnjenje” o spoljnoj politici BiH u odnosu na Srbiju.

Aleksandra Joksimović je u Danu uživo TV N1 ocenila da to pokazuje komleksnost odnosa između samih članova Predsedništva BiH, odnosno između dva entiteta, pa i unutar same Federacije BiH.

“Čak i ta jedna pozitivna slika, postoji potreba da se remeti upadicama koje nisu predviđene i nisu u skladu sa onim što se tokom razgovora događalo. Ali uprkos amplitudama, ipak idemo nekakvim koracima – dva koraka napred, jedan nazad. Važno je da je došlo do posete uprkos turbulencijama, uprkos dve haške presude koje utiču na čitav region”, istakla je Joksimović.

U Beogradu se danas detaljnije čulo i koja su otvvorena i ključna pitanja koja opterećuju odnose dve zemlje, podseća gošća Novog dana i ponavlja da rešenja leže unutar same BiH.

“Ne samo pitanje granica, već i autoputa koji je najviše u problemu jer u BiH ne mogu da se dogovore o trasi. Disfunkconalnost BiH se danas videla u njenoj punoj veličini”, ocenjuje Joksimović.

Ipak kaže da je optimista kada je reč o granicama, imajući u vidu novi narativ EU koja je otvorila vrata za članstvo regiona, a pitanje granica iznela kao jedan od otvorenih problema.

“Čini mi se da postoji želja z vaničnog Beograda da se poštuje teritorijalna celovitost BiH, da se pravi balans (…) Stvara se osnov da bez obzira na turbulentne izjave možemo očekivati da se ovi odnosi kreću polako u pravcu stabilizacije”, ocenjuje predsednica Centra za spoljnu politiku.

Ističe i da činjenica da su sva tri člana Predsedništva BiH došla u Beogra pokazuje da postoji prostor da se napravi unutrašnji politički konsenzus u BiH, kako bi ta zemlja sa jasnim stavovoma mogla da razgovara ssa regionalnim partnerima.

Podseća i da u BiH postoji zastoj u evropskim integracijama, i da više od godinu dana nije u stanju da popuni upitnik koji je preduslov za napredak ka članstvu u EU, te da je i komesar Johanes Han nedavno bio u Sarajevu gde je poslao oštre poruke.

Joksimović smatr da ulogu posrednika može odigrati Turska, i da nije slučajno što je danas u poseti Beogradu i šef turske diplomatije Melvut Čavušoglu.

Đukanović: Izgubljena godina

Izvor: N1

Profesor FPN-a Dragan Đukanović ocenio je da je posete Predsedništva BiH Beogradu značajna, ali da nije donela ništa u smislu kvalitativnog poboljšanja odnosa dve zemlje.

Ključni problemi su, kako ističe, i dalje nerešeni, a granica je samo od pitanja, i to možda najmanje kompleksno, a ni o tome nema konsenzusa unutar BiH.

Đukanović podseća da između dve zelje postoje i teža pitanja, poput pravosudne saradnje u procesuiranju počinilaca ratnih zločina, sukcesije i 17.000 ljudi iz Federacije koji u Srbiji i dalje žive u prihvatnim centrima.

Profesor ističe da je ova godina izgubljena za odnose Srbije i BiH i da je počela turbulentno – neuspelim zahtevom za revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije pre Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Značajno je, kako kaže, da postoji politička volja u okviru zvaničnog Beograda da se odnosi poboljšaju, ali ključno je da počne srpsko-bošnjački dijalog koji je najavljivan još 2013. godine. Neće se sva pitanja rešiti, ali mora se sa nekim kreniti, dosta dugo se stagnira, poručuje Đukanović.