Da li je EU izgubila uticaj na Zapadnom Balkanu

0
358
Da li je EU izgubila uticaj na Zapadnom Balkanu

Da li je EU izgubila uticaj na Zapadnom Balkanu

Aleksandra Joksimović kaže da Berlinski proces pokazuje da postoji želja da se Zapadni Balkan uključi u evropsku porodicu

Evropska unija, zaokupljena svojom krizom, izgubila je uticaj koji je imala na Zapadnom Balkanu, ocenila je direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Ona je, otvarajući konferenciju „Evropa u više brzina – zapadni Balkan u rikvercu“, rekla da je neupitno da od rešavanja krize unutar EU zavisi i položaj Zapadnog Balkana, a danas je neizvesnost u pogledu budućnosti Unije mnogo manja.

„Sada već možemo reći da je došlo do nove nade da je budućnost EU moguća na redefinisanim osnovama“, rekla je Aleksandra Joksimović.

Važno je, primetila je, što je trend porasta populizma i antievropskih stranaka zaustavljen.

Joksimović je istakla da Berlinski proces pokazuje da postoji želja da se Zapadni Balkan uključi u evropsku porodicu.

„Balkan mora da radi svoj domaći zadatak i da spremno dočeka članstvo u EU. Neophodno je da se Unija konstantno bavi ovim regionom, jer svako ulaganje sada smanjuje ulaganje u budućnosti“, istakla je Joksimović.

Direktorka Fridrih Ebert fondacije u Beogradu, Ursula Koć-Laugvic, smatra da postoji mnogo izazova, ali da EU neće propasti. „Predviđanja da će populisti ostvariti velike pobede su propala, ali je ostao veliki izazov migrantske krize. EU ima mnogo izazova, ali neće propasti“, rekla je Koć-Laugvic.

Ona je dodala da u raspravu koju EU vodi o tome kako će izgledati nakon Bregzita treba uključiti i zemlje zapadnog Balkana.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Srbija zadržava spoljopolitički kurs – put ka EU kao i da se evropske integracije vode zbog rađana, a ne EU.

Dačić se video porukom uključio u otvaranje konferencije „Evropa u više brzina – zapadni Balkan u rikvercu“, rekavši da nova vlada zadržava prioritete koje je imala do sada. „Ostajemo pri evropskom putu Srbije što ne znači samo pregovore o članstvu već i harmonizaciju društva sa vrednostima EU što je još važnije“.

„Prioriteti Srbije će biti mir i stabilnost u regionu, redefinisanje odnosa sa velikim silama poput SAD i Velike Britanije, ali i održavanje odnosa sa Kinom i Rusijom. Prioriteti će biti i negovanje tradicionalbih prijateljstva koji su započeti u Pokretu nesvrstanih, dakle zemlje Afrike, Azije i Latinske Amerike“, rekao je Dačić.

On je rekao da su zemlje zapadnog Balkana pod uticajem svih velikih izazova koji se dešavaju u svetu, poput Bregzita, izbora Trampa, krize EU.

„EU je ovde popularnija nego u nekim zemljama članicama, mi i dalje vidimo EU kao najbolji način udruživanja, a ona je i stabilizirajući faktor za zemlje Balkana jer se ulazak u EU postavlja kao zajednički cilj“, naveo je Dačić.

On je dodao da „Berlinski proces raduje, jer pokazuje da velike zemlje drže zapadni Balkan na svojoj agendi“.

Dačić je rekao da je glavna reč na sastancima Berlinskog procesa povezivanje, ekonomsko, infrastrukturno, političko… „Mislim da treba da bude više političkog povezivanja kako bi rešili sukobe iz prošlosti i definisaki zajedničke interse i tako se Briselu pokazali kao jedinstveniji region“, rekao je Dačić.

On je rekao da Srbija ima dosta primedbi na odnos EU prema procesu integracije, jer se „svaki naš korak meri u poglavlju 35 – dijalog sa Prištinom“.

„Mislim da EU ne gleda pravedno i da se olako daju negativne ocene o Srbiji, dok se tolerišu oni koji doprinose stvaranju tenzija na Balkanu“, naveo je Dačić dodavši da to ne menja evropski put Srbije. On je zaključio da Srbija želi da bude faktor bezbenosti u regionu, što će biti i politika nove vlade.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here