Evrointegracije ostaju glavni spoljnopolitički cilj

0
317
Evrointegracije ostaju glavni spoljnopolitički cilj

Joksimović: Evrointegracije ostaju glavni spoljnopolitički cilj

BEOGRAD – Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže da je premijer Aleksandar Vučić vodio izrazitu proevropsku predizbornu kampanju iz čega se može zaključuje da će strateški, spoljno-politički cilj nove vlade ostati evropske integracije.

I u kadrovskom smislu, kako kaže, može se reći da će spoljna politika biti politika kontinuiteta, odnosno da su kadrovi koji su se bavili ovim temama ostali isti.“Iz ekspozea premijera možemo zaključiti da je cilj Srbije izuzetno ambiciozan, da poglavlja u pregovorima za članstvo u EU treba da budu zatvorena do 2020. godine, odnosno u okviru mandata aktuelne vlade“, rekla je Joksimović Tanjugu.

Ona kaže da situacija u regionu, naročito u Hrvatskoj, „beleži izrazito negativan trend“ i da je Zagreb već dugo na kursu antisrpske kampanje i pokušava reviziju istorije Drugog svetskog rata.“To će biti neke od ozbiljnih tema kojima će aktuelna vlada morati da se pozabavi. Videćemo rezultate izbora u Hrvatskoj, koji su planirani za septembar, da li će nekakva izborna matematika omogućiti da ovaj negativni trend stane i da odnosi sa Hrvatskom krenu uzlaznim tokom“, kaže naša sagovornica.

Što se tiče odnosa Srbije prema Rusiji i SAD, Srbija je, kaže ona, spremna da zadrži neutralnu politiku i da je u tome do sada bila uspešna, jer svoju spoljnu politiku nije usaglasila sa politikom EU i nije uvela sankcije Rusiji.Ona je podsetila da je pomoćnik državnog sekretara SAD Viktorija Nuland rekla da SAD nemaju zahteve prema Srbiji da se opredeljuje između dve strane.

Joksimovićeva kaže da su međunardni odnosi u ovom trenutku menjaju velikom brzinom i da male zemlje poput Srbije treba adekvatno da reaguju kako bi izbegle pritiske velikih sila.“Za jednu malu zemlju je važno da prati i da adekvatno ocenjuje ono što se u međunarodnim odnosima dešava, kako bi adekvatno reagovala na način da izbegne određenu vrstu pritisaka velikih sila“, rekla je ona.

Sledeći veliki izazov za Srbiju, nastavlja Joksimovićeva, biće nastavak pregovora između Beograda i Prištine, jer će od primene Briselskog sporazuma zavisiti i brzina evropskog puta Srbije.Komentarišući posetu premijera Srbije Austriji, ona je podsetila da je to jedna od članica EU koja snažno podržava evropski put Srbije, ali u premijera Vučića i aktuelnu vladu.“U tom kontekstu treba očekivati izraze dalje podrške Austriji u odnosu na Srbiju“, rekla je Joksimović.

Govoreći o predstojećoj poseti Srbiji potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, ona kaže da se od njega može očekivati da Srbija dobije podršku za dalji proces evrointegracija, pitanje ekonomske saradnje, ali da će jedna od tema biti i normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.Osim Bajdena u Srbiju uskoro stiže i premijer Rusije Dmitrij Medvedev, pa Beograd, smatra Joksimovićeva, može biti veoma zadovoljan pažnjom koju je privukao.“Svaka od ovih poseta podrazumeva ozbiljne pozitivne poruke, jer inače do takvih poseta na visokom nivou ne dolazi“, zaključila je Aleksandra Joksimović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here