Konačno smo ušli u suštinski reformski proces društva

0
342
Konačno smo ušli u suštinski reformski proces društva

Joksimović: Konačno smo ušli u suštinski reformski proces društva

BEOGRAD – Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je danas da je otvaranje poglavlja 23. i 24. dobra vest za Srbiju i da je naša zemlja konačno ušla u suštinski reformski proces društva.

 – Posle velikog obrata, posle kočnica koje smo imali od strane Hrvatske, konačno je međuvladinom konferencijom okončan proces za koji smo videli da je izuzetno kompleksan – rekla je Joksimovićeva na TV Pink.

 Ona kaže da su aktivnu ulogu da do otvaranja poglavlja dođe, imali SAD, a pre svega Nemačka, i da je postojala ozbiljna politička volja.

– Kada je takva situacija na dnevnom redu ne može niko to da spreči, pa ni Hrvatska. To su poglavlja koja se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije, na ljudska prava, slobodu govora, reforme u pravosudnom sustemu – naglasila je Joksimovićeva.

EU je, kako kaže, poučena prethodnim iskustvima donela odluka da se ova dva poglavlja, zbog kompleksnosti, prva otvaraju i poslednja zatvaraju i taj model je već primenjen na Crnoj Gori.

– Pojedine članice EU danas kada bi pregovarale o Poglavlju 23 pitanje je da li bi mogle da prođu sve kriterijume – kaže Joksimovićeva i kao primer navodi Poljsku.

Blokiranje suseda, nastavlja ona, nije novina te je tako Hrvatska imala problem sa Slovenijom, Slovenci sa Italijom, jer susedi, kako kaže, žele da iskoriste i izvuku maksimum kroz proširenje.

Joksimovićeva je naglasila da je dobro što je došlo do susreta premijera Aleksandra Vučića sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, gde su „izlistani svi problemi“, otvorena pitanja su ostala i dalje, ali je označen put kojim se mogu rešavati.

Ona je dodala da je važno da je EU pokazala principijelnost, da se bilateralna pitanja rešavaju na drugi način i da se nada da će Srbija do kraja godine otvoriti još četiri poglavlja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here