Meko prizemljenje u odnosima Makedonije i Srbije

0
344
Evrointegracije ostaju glavni spoljnopolitički cilj

Joksimović: „Meko prizemljenje“ u odnosima Makedonije i Srbije

Posle velike bure u najavi u odnosima između Makedonije i Srbije, čini se da je došlo do „mekog prizemljenja“, potpunog spuštanja tenzija i da je u izuzetno kratkom roku ta incidentna situacija prevaziđena, izjavila je danas predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Foto: S.Radovanović / RAS SrbijaAleksandra Joksimović

Ne verujem da ćemo ikada u potpunosti saznati šta je bio konkretan povod za ovako incidentnu situaciju, ali ono što je važno, veoma brzo je došlo do komunikacije na najvišem nivou, tako da mi se čini da je u jednom zaista izuzetno kratkom roku ta situacija prevazidjena. Čini se da postoji spremnost obe strane da se okrenemo budućnosti – rekla je Joksimović za Tanjug.

Kako je istakla, ne samo da su najviši zvaničnici Srbije i Makedonije razgovarali, već su došli i do zajedničkog saopštenja, u kome su se u potpunosti okrenuli ka budućnosti, ka dobrosusedskim odnosima i ka mogućnošću da naše zemlje jedna drugu pomognu na evropskom putu.

Bez svake dileme, smatra Joksimović, Srbija je veoma osetljiva na pitanja članstva Kosova u određenim međunarodnim organizacijama, a, sa druge strane, za Makedoniju je to takođe osetljivo pitanje, „imajući u vidu učešće albanske manjine u institucijama Makedonije“, a ne treba zanemariti ni činjenicu da je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova.

– U okviru zajedničkog saopštenja, pomenuto je i da ćemo o situacijama o kojima se ne slažemo, dogovarati u direktnoj komunikaciji – podseća Joksimović te ocenjuje da je u zaista izuzetno kratkom roku incidentna situacija prevaziđena.

Čini se takođe, dodaje, da postoji spremnost obe strane da se okrenemo budućnosti, odnosno da i u okviru regionalne saradnje, ali i bilateralnih odnosa učinimo što je moguće više kako bi se odnosi kretali konstantno uzlaznom linijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik vlade Makedonije Zoran Zaev razgovarali su danas telefonom i dogovorili, u pet tačaka, principe na kojima će se temeljiti odnosi dve zemlje, a pre svega da će sve eventualne nesuglasice rešavati – dijalogom.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju, Vučić i Zaev su, u dugom i otvorenom razgovoru, razmotrili sve novonastale okolnosti u odnosima dveju država i postigli saglasnost u pet tačaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here