Miščevićeva: Nadam se skorom otvaranju tri poglavlja

0
289
Nadam se skorom otvaranju tri poglavlja

Miščevićeva: Nadam se skorom otvaranju tri poglavlja

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević rekla je da bi uskoro mogla da budu otvorena tri poglavlja.

„Ja se nadam da ćemo ubrzo imati potvrdu termina, znate da se govori o kraju februara i početku marta“, rekla je Miščevićeva novinarima pred konferenciju o odnosima Srbije i Hrvatske „Hrvatska naš sus(j)ed“, u organizaciji Centra za spoljnu politiku.

Ona je dodala da je, pored poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi, Srbija u Brisel poslala i dokumenta za poglavlje 20 o industrijskoj politici i preduzetništvu i poglavlje 29 o carinskoj uniji.

„Mi možemo otvoriti tri poglavlja i jedno zatvoriti na narednoj međuvladinoj konferenciji“, rekla je Tanja Miščević.

Ona je rekla da je poglavlje 26, za koje je Hrvatska jedno vreme imala rezerve, spremno da bude otvoreno i zatvoreno „ne zato što je Srbija nešto uradila već zato što su članice EU sada potpuno uverene da Srbija ima potpuno jasne namere da svoje obaveze ispunjava“.

Tanja Miščević je istakla da je Vladi Srbije jako stalo do dobrih bilateralnih odnosa sa susedima, ali da ima otvorenih bilateralnih pitanja koje treba rešavati.

„Ali ono što mi uporno ponavljamo jeste da kontekst pregovora ne sme da bude prostor za rešavanje bilateralnih sporova već se bilateralni sporovi rešavaju zbog svake od država i regiona kao takvog a ne zbog pregovora o članstvu“, rekla je ona.

Ona je rekla da do sada nije bilo toliko direktnih razgovora sa Hrvatskom kada je reč o procesu evropskih integracija, ali da treba imati u vidu da su obe zemlje prošle kroz ciklus izbora što je usporilo tehničke razgovore i bolje upoznavanje sa procesom evorpske integracije Srbije.

„Ja se nadam da ćemo to vrlo brzo prevazići i mi vrlo često govorimo da smo spremni da krenemo u Zagreb i razgovaramo sa kolegama na našem tehničkom nivou o svim tim elementima i poglavljima 23 i 24 o vladavini prava ali i drugim poglavljima za koja nam je potrebno bolje razumevanje i njihovo iskustvo“, rekla je Miščevićeva.

Dodala je da već mnogo hrvatskih eksperata pomaže srpskim vlastima u različitim segmentima procesa evropskih integracija, kao što je to bio slučaj sa izradom Akcionog plana za poglavlje 24.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here