Narednih dana razrešenje i pad tenzije

0
346
Narednih dana razrešenje

Joksimović: Narednih dana razrešenje i pad tenzije

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je danas da se narednih dana može očekivati razrešenje situacije i pad tenzija u BiH, ali i da će Beograd pokušati da izvrši određenu vrstu uticaja na Republiku Srpsku u vezi referenduma.

„Videćemo kakav će biti finalni ishod sa održavanjem referenduma. Nisam sigurna ni da ćemo rezultate ovakve vrste razgovora videti danas“, rekla je Joksimović i podsetila da je u različitim oblicima referendum u RS najavljivan već šest puta i da je on uglavnom povezan sa predizbornim ciklusima.

Ona je navela da se možda neko od rešenja može naći u izjavi Mladena Ivanića da se problem oko Dana RS može rešiti kroz dodavanje reči Dan državnosti RS.

„Nekoliko opcija je na stolu, a preporuka koja je stigla od Saveta nije obavezujuća, visoki predstavnik se nije oglasio i verujem da ćemo u danima pred nama videti razrešenje situacije i pad tenzija u BiH“, rekla je Joksimović za B92.

Junker, uobičajeno

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je danas, komentarišući pismo Žan Klod Junkera premijeru Vučiću, da njegova izjava nije veliko iznenađenje i da je u okvirima izražavanja koji je za EK uobičajen.

„EU je jasno stavila do znanja kad je otvorila poglavlje 23 i 24 i sprečila blokadu Hrvatske da je dala punu podršku daljem procesu evro integracija Srbije“, rekla je ona.

Ona je navela da je uobičajena praksa da se u diplomatskim kanalima,daleko od očiju javnosti neki stavovi izražavaju oštrije nego što je slučaj u javnom obraćanju.

„Rekla bih onda da odgovor Junkera nije veliko iznenađenje i da je on ostao u okvirima izražavaja EK koji je uobičajen“, rekla je ona.

EU je podržala Srbiju ka putu ka evropskim integracijama uprkos protivljenju Hrvatske, istakla je Joksimović.

Hrvastka kaže, može Srbiju u određenim trenucima osporavati, ali odluke koje su ključne za dalji proces integracija se ipak donose u Briselu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here