Ništa se suštinski ne menja posle referenduma

0
326
Ništa se suštinski ne menja posle referenduma

Đukanović: Ništa se suštinski ne menja posle referenduma

BEOGRAD – Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku izjavio je za Dnevnik televizije N1 da su preterane ocene da referendum o Danu Republike Srpske ugrožava bezbednost u regionu.

U Republici Srpskoj danas je referendumska tišina pred sutrašnje održavanje referenduma, na kojem će se građani izjašnjavati da li su za to da se 9. januar slavi kao Dan republike.

Dragan Đukanović je, gotujući u Dnevniku N1, rekao da ne očekuje da će se bezbednosna situacija u BiH i regionu, pogoršati posle referenduma.

“Dan posle referenduma se ništa suštinski neće izmeniti u bezbednosnom smislu. Međunarodno prisustvo i dalje postoji u BiH, što može garantovati stabilnost ove zemlje”, rekao je on, podsećajući da odluke Ustavnog suda BiH u nekim ranijim slučajevima nisu poštovali ni bošnjački, ni hrvatski političari.

Đukanović je rekao i da je neobično to što bošnjački politički faktor nije prepoznao potrebu da se jasnije distancira od izjave nekadašnjeg komandanta ratnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića. Gost Dnevnika upozorava da je Halilovićeva izjava poziva na scenario ukidanja RS nasilnim putem, i vraćanje na Ustav iz 1974.

Kada je reč o spekulacijama da bi predsednik RS Milorad Dodik mogao da bude krivično gonjen nakon referenduma, Đukanović kaže da to jeste jedan od scenarija koji je najavljivan u javnosti, ali ne veruje da bi to moglo da se desi neposredno nakon referenduma. “Možda za nekoliko meseci, ali svakako ne posle referenduma”, ocenjuje on.

Što se tiče odnosa Srbije o referendumu u RS, Đukanović kaže da je Beograd izneo jasan stav da ne podržava referendum, i da s tim u vezi ne postoje razmimoilaženja.

Snimak gostovanja pogledajte ovde >>>

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here