Normalizacija odnosa sa Prištinom najteži kriterijum

0
400
Normalizacija odnosa sa Prištinom najteži kriterijum

Normalizacija odnosa sa Prištinom najteži kriterijum

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocenila je da je Srbija u ovom trenutku pred najtežim kriterijumom na putu ka EU, a to je pitanje normalizacije odnosa sa Prištinom.

– Srbija je od samog početka evropskih integracija suočen sa različitim političkim kriterijumima, a normalizacija odnosa sa Prištinom je najteži – rekla je ona.

Istakla je da je evidentno da se mora ispuniti nekoliko preduslova kako bi se zaokružio taj proces, a jedno je, pre svega, da se primeni ono što je već dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma.

– Kada o tome govorim govorim o Zajednici srpskih opština. Na prištinskoj strani je da se taj uslov ispuni – poručila je Joksimović.

Ona je kazala da Priština ima i druge stvari koje mora da ispuni, kao što je razgraničenje sa Crnom Gorom, a i Specijalni sud koji je izazvao oštre reakcije prema kosovskim vlastima.

Kada se to bude okončalo moguće je, prema njenom mišljenju, ući u političke pregovore, koji treba da se završe pravno obavezujućim sveobuhvatnim sporazumom.

– Ne postoji jasan okvir kako će taj papir izgledati. U međunarodnim krugovima se govori o modelu „dve Nemačke“, ali da li će to biti realni okvir za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ostaje da se vidi – rekla je predsednica Centra za spoljnu politiku.

Joksimović je ukazala na to da kriterijum normalizacije odnosa sa Prištinom Srbiju stalno zaustavlja na putu ka bržim reforma i bržim koracima ka integrativnim procesima.

Ocenila je da se Strategijom proširenja EU vraća na Zapadni Balkan, i da je važno, pošto je Srbija u fokusu, iskoristimo ovakvu priliku.