Objavljen izveštaj Mekalistera o Srbiji

0
309
Objavljen izveštaj Mekalistera o Srbiji

Objavljen izveštaj Mekalistera o Srbiji

Evropski parlament poziva Beograd da usaglasi spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, uključujući i politiku prema Rusiji.

U predlogu rezolucije o Kosovu pozvana je Priština da uspostavi Zajednicu srpskih opština.

Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Makalister zadovoljan je zbog otvaranja poglavlja u pregovorima i ističe da je Srbija preduzela važne korake za normalizaciju odnosa s Kosovom, kao i da je poboljšana ekonomska situacija.

“Potpuno sprovođenje evropskih reformi i politika su presudni pokazatelj uspeha u postupku integracije u EU. Takođe, Srbija je ostvarila bitan napredak u otklanjanju budžetskog deficita, uz bolje izglede za privredni rast, dok su smanjeni manjkovi i dugovi na unutrašnjem i spoljnotrgovinskom polju”, navodi Mekalister.

Poslanici evropskog parlamenta pozivaju srpske vlasti da istraže svaki napad na novinare ili medije, sprovedu potpuno zakone o medijima i obezbede uvid u vlasništvo i finansiranje medija.

“Izostao je napredak u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija. I dalje se desava da novinari dobijaju pretnje, zastrasivanje i nasilje”, kaže Mekalister.

U predlogu rezolucije stoji i da je EP upoznat sa spornim događajima koji su se dogodili u četvrti Savamala i traži da se tu nađe brzo rešenje.

“Postoje neke teme na kojima su hteli da skrenu paznju ali to je prepusteno domacem zakonodavstvu”, ocenjuje potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

U nacrtu rezolucije, koja će posle rasprave biti usvojena na plenarnom zasedanju EP, primećuje se da, iako je došlo do izvesnih pomaka u pravosuđu, posebno kad je reč o usaglašavanju sudske nadležnost i pospešenju dolaska na položaje na temelju zasluga, nezavisnost pravosuđa nije primenjena u praksi.

A briselski parlamentarci zabrinuti su zbog nedostatka napretka u borbi protiv korupcije i žurno traži od Srbije da u tom pogledu pruži dokaze jasnog angažovanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here