Očekujem „adekvatan pritisak“ na Prištinu

0
459
Jačanje ruske meke moći globalni trend

Očekujem „adekvatan pritisak“ na Prištinu

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je danas da očekuje da će u narednom periodu od međunarodnih aktera koji imaju uticaj na Prištinu, „pritisak biti adekvatan“ kako bi se realizovao deo briselskog sporazuma koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština.

„Očekujem da će u narednom periodu od međunarodne zajednice, odnosno od onih aktera koji imaju jasan uticaj na prištinsku stranu, pritisak biti adekvatan, kako bi do realizacije ovog, za Srbiju najznačajnijeg, dela briselskog sporazuma došlo“, rekla je Joksimovićeva za RTS.

Ona je istakla da je Zajednica srpskih opština ključ pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, kao i ključni uslov za Beograd.

Prema njenim rečima, pregovori su, bez svake dileme, teški, ali se polako pomiču u pozitivnom smeru.

„Jasno je da ćemo u narednom periodu imati značajno intenziviranje dijaloga i da će svi akteri pokušati da izvrše takvu vrstu uticaja koji će omogućiti da dođe do značajnijeg prodora u pregovaračkom procesu, koji bi rezultirao u adekvatnom vremenskom okviru i potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa“, napomenula je Joksimovićeva.

Ona je ocenila da je evidentno da se region nalazi na jednoj vrsti prekretnice, da se procesi ubrzavaju, pa tako i oni procesi koji su vezani za pregovore između Beograda i Prištine.

Joksimovićeva je podsetila da je prošlog meseca, posle više od godinu dana, održan prvi dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou.

Bez obzira na to što su teme iste, zapravo se radi na učestalosti susreta, koji mogu dovesti do određenih, značajnih pomaka u implementaciji onoga što je već postignuto Briselskim sporazumom, rekla je Joksimović gostujući na RTS.

Direktorka Centra za spoljnu politiku navodi da tehnički dijalog uvek ima svoje ograničene domete, a da se suština ovog pitanja rešava na političkom nivou.

„Bez političke volje nemoguće je doći do krajnjeg rešenja, koje se sada najavljuje kao sveobavezujući sporazum o normalizaciji. U ovom trenutku imamo jednu situaciju da je predsednik Vučić politički izuzetno jak, za razliku od Tačija, koji ima značajne političke probleme unutar Kosova. Bez obzira na to, očekujem da će se u periodu koji je pred nama da počnu da se pojavljuju određena vrsta scenarija“, rekla je Joksimovićeva.

Ona je dodala da Nemačka ima ključni uticaj, a da proces ubrzava i činjenica da je nemačka vlada formirana.

Joksimovićeva kaže da je Srbija mnogo dalje odmakla u procesu evropskih integracija i u pregovorima sa Evropskom unijom, a da se napredak u Poglavlju 35 (Odnosi sa Prištinom) konstatno meri kao uslov za dalje otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Za Kosovo, podsetila je, postoje određene vrste značajnih uslova koji se tiču Specijalnog suda za ratne zločine i pitanjem demarkacije sa Crnom Gorom.