Od rešavanja krize u EU zavisi i Zapadni Balkan

0
358
Da li je EU izgubila uticaj na Zapadnom Balkanu

Od rešavanja krize u EU zavisi i Zapadni Balkan

EU, zaokupljena svojom krizom, izgubila je uticaj koji je imala na Zapadnom Balkanu, ocenila direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Ona je, otvarajući konferenciju „Evropa u više brzina – zapadni Balkan u rikvercu“, rekla da je neupitno da od rešavanja krize unutar EU zavisi i položaj Zapadnog Balkana, a danas je neizvesnost u pogledu budućnosti Unije mnogo manja.

„Sada već možemo reći da je došlo do nove nade da je budućnost EU moguća na redefinisanim osnovama“, rekla je Aleksandra Joksimović.

Važno je, primetila je, što je trend porasta populizma i antievropskih stranaka zaustavljen. Ona je istakla da Berlinski proces pokazuje da postoji želja da se Zapadni Balkan uključi u evropsku porodicu.

„Balkan mora da radi svoj domaći zadatak i da spremno dočeka članstvo u EU. Neophodno je da se Unija konstantno bavi ovim regionom, jer svako ulaganje sada smanjuje ulaganje u budućnosti“, istakla je Joksimović.

Direktorka Fridrih Ebert fondacije u Beogradu, Ursula Koć-Laugvic, smatra da postoji mnogo izazova, ali da EU neće propasti. „Predviđanja da će populisti ostvariti velike pobede su propala, ali je ostao veliki izazov migrantske krize. EU ima mnogo izazova, ali neće propasti“, rekla je Koć-Laugvic.

Ona je dodala da u raspravu koju EU vodi o tome kako će izgledati nakon Bregzita treba uključiti i zemlje zapadnog Balkana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here