Održana druga diskusija na bezbednosne teme

0
446
Uloga spoljnih bezbednosnih aktera

Održana druga diskusija na bezbednosne teme

Tokom druge subote u junu mesecu ove godine održana je još jedna u nizu diskusija na bezbednosne teme u organizaciji Centra za spoljnu politiku, a uz podršku Ambasade SAD u Beogradu. Na otvorenoj debati pod nazivom “Iskustva Srbije iz bilateralne vojne saradnje sa zapadnoevropskim i severnoameričkim zemljama” učestvovali su brojni novinari i urednici domaćih medija, kao i eksperti na teme bezbednosti.

Imajući u vidu nepotpuno i neadekvatno prikazivanje stvarnog stanja stvari u domaćim medijima kada je u pitanju vojna kooperacija sa zapadnoevropskim i severnoameričkim zemljama, ključna tema gotovo dvočasovnog razgovora bile su konkretne činjenice o  saradnji Srbije sa zapadnim partnerima, kao modaliteti i načini pristupanja promeni medijske slike koja bi više odgovarala realnosti.

Istaknuto je i da je u proteklih pola decenije Srbija imala 44 vežbe sa SAD i NATO zemljama, što je nekoliko puta više u odnosu na saradnju sa istočnim partenerima. Bliže informacije o suštini saradnje i prednostima po našu zemlju iz njih gotovo da nisu dostupne javnosti.

Skorašnja poseta kanadskog Ministra odbrane našoj zemlji koja je prošla u odsustvu veće medijske pažnje jedan je od neadekvatne pažnje javnosti kada su u pitanju značajne vojne teme. Van očiju javnosti ostala je i informacija da u Batajnici domaći SAJ ima vezbe sa specijalnim jedinicama iz SAD, a što su zapadni partneri uredno objavili na svom sajtu. Dakle, istaknuti su samo neki od “svežijih” primera koji dokazuju odsustvo pažnje medija na ove važne teme.

Zaključeno je i da se saradnja sa NATO i SAD, iako se ne pominje često u politickom kontekst, odvija odlično, ali da strateškog partenrstva sa SAD neće biti u skorijem periodu.

Takođe, utvrđeno je i da u Srbiji postoji praksa razvijanja vojnih resursa bez upotrebne vrednosti za naše potrebe, što je okarakterisano kao “starteška smušenost”. Iz zog razloga, polazeći od stava da je uloga medija da adekvatno informišu javnost, a imajući u vidu da je za kvalitetno sagledavanje aktuelne i procene buduće pozicije Srbije neophodno zasnivati na činjenicama, utvrđena je i nužnost za sveobuhvatnijim izveštavanjem i analizama medija kada su u pitanju pomenute teme, kako bi i domaća javnost bila upoznata sa kompletnom bezbednosnom pozicijom i potrebama naše zemlje.