Postoji mogućnost da Sarajevo odloži posetu Nikolića

0
320

Đukanović: Postoji mogućnost da Sarajevo odloži posetu Nikolića

BEOGRAD – Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže za RTS da postoji mogućnost da Sarajevo odloži najavljenu posetu predsednika Nikolića.

Dragan Đukanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da postoji mogućnost da Sarajevo odloži posetu predsednika Nikolića za nekoliko meseci.

„Ja se nadam da je poseta izvesna, međutim imajući u vidu da je već nekoliko puta odlagana, smatram da postoji određena mogućnost da Sarajevo posetu odloži na nekoliko meseci“, navodi Đukanović.

Smatra da će sutrašnji Dan Republike Srpske biti u daljem fokusu odnosa na relaciji Sarajeva i Banja Luke, ali da neće uticati na stabilnost Zapadnog Balkana.

„To je jedan od praznika koji potiče iz savremene političke istorije na Balkanu koji izaziva brojne kontroverze i koji se na određeni način pojavljuje u javnosti. Posle sutrašnje svečanosti će se govoriti o prazniku posebno na relaciji Sarajevo-Banjaluka“, uveren je Đukanović.

Ocenjuje da to neće biti suštinski problem koji može uticati na odnose u regionu.

„Mislim da će se prizma proslave prelamati prevashodno u odnosima između bošnjačkih i srpskih političkih faktora u BiH“, naglasio je Đukanović.

Kada je reč u unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH, Đukanović smatra da je jako bitno da dođe do konsolidacije i poboljšanja odnosa između Sarajeva i Banjaluke i na neki način Srbije i BiH.

Osvrćući se na probleme koje u poslednje vreme opterećuju region, navodi da nije realno očekivati da u dogledno vreme dođe do njihovih rešavanja. Dodaje da će to zavisisti od unutrašnjih događaja u zemljama Zapadnog Balkana.

„Nažalost neće u skorijoj budućnosti doći do rešavanja problema problema koji su ostali otvorenih toliko godina posle okončanja sukoba na našim prostorima. Naprotiv u 2017. će se nastaviti sa verbalnim ispadima u biletaralnim i militaralnim odnosima zaključio je Đukanović.

Snimak gostovanja pogledajte ovde >>>

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here