Pritisak da Hrvatska odblokira poglavlje 26

0
313
Narednih dana razrešenje

Joksimović: Pritisak da Hrvatska odblokira poglavlje 26

BEOGRAD – Potpuno je jasno da je došlo do ogromnog pritiska na Hrvatsku da odblokira otvaranje poglavlja 26 (o obrazovanju i kulturi), jer je o tom poglavlju postojao apsolutni konsenzus na nivou svih članica EU, osim Hrvatske, ocenila je danas direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Hrvatska je juče odblokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije sa EU.

„Strašno je bilo važno da se održi kredibilitet procesa, a svojom blokadom Hrvatska je ugrozila kredibilitet ne samo procesa, nego i nekih ključnih država članica koje su smatrale da poglavlje mora biti otvoreno u ovom trenutku, da je Srbija ispunila kriterijume“, rekla je ona za televiziju Pink.

Ona je dodala i da je bilo nekoliko nediplomatskih poteza sa hrvatske strane koji su od strane EU veoma loše protumačeni.

O izjavi predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da se ta zemlja ne trka sa Srbijom u naoružanju, ali da će nabaviti novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere „crni jasteb“, Joksimović smatra da to jeste vrsta „mini trke u naoružanju“.

„Hrvatska je bila ta koja je najavila nabavku naoružanja i da je Srbija morala da odgovori i to jeste neka vrsta mini trke u naoružanju. Dosta se ovih dana zvecka oružjem na globalnom nivou, što nikada nije dobra pojava“, rekla je ona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here