Promene granica otvorile bi Pandorinu kutiju

0
333
Promene granica otvorile bi Pandorinu kutiju

Promene granica otvorile bi Pandorinu kutiju

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović rekla je da postoji jasna svest u EU, međunarodnoj zajednici i u regionu da niko ne bi imao koristi od bilo kakvih promena granica i da bi svako pomeranje granica dovelo do sukoba.

Večerašnja radna večera sa Federikom Mogerini, poruka je da su vrata Unije zemljama regiona otvorena, da se vodi računa šta se događa na Zapadnom Balkanu, rekla je Joksimović u Novom danu. Upravo ta neformalna večera pokazuje da se želi razgovarati u opuštenijoj atmosferi da bi se videlo da li mogu spustiti tenzije.

Prema njenim rečima, bezbednosni aspekt je ključan, i bez Zapadnog Balkana ta vrsta bezbednosti u EU ne može se očekivati.

„Uglavnom neuspesi vlada u regionu vode tome da se vraćamo nacionalističkim porukama, koji ne doprinose pomirenju, već podizanju tenzija. Čini se da bez određenog uticaja EU, tj evropske perspektive, nećemo biti u stanju da se samostalno u regionu sa ovakvom vrstom retorike izborimo“, rekla je Joksimović.

Svaka promena granica, dodala je, dovela bi do sukoba. To se sve češće spominje iz različitih centara, sa različitih nivoa, kaže ona i dodaje da je su najave promena granica „jako opasan proces“. „Ipak postoji jasna svest i u EU i SAD i u regionu da niko ne bi imao koristi od takvih procesa i da bi svako pomeranje dovelo po otvaranja Pandorine kutije, i domino efekta koji bi se proširio na čitav region“, rekla je.

Govoreći o EU integraciji, Joksimović je rekla da odsustvo EU perspektive dovodi do demokratskog deficita na Balkanu. „Činjenica je da EU u krizi, ali posle izbora u Francuskoj nazire se kapacitet za konsolidaciju. U takvom terenutku Unija mora ponovo baciti ozbiljan pogled na Balkan, čini se da svest o tome raste“, kazala je.

SAD igraju i dalje presudnu ulogu na političke procese u regionu

Povodom današnje posete zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Hojta Jia Beogradu i susreta sa Aleksandrom Vučićem, Joksimović je podsetila da je on boravio u regionu pre desetak dana, kada Vučić nije bio u Beogradu, pa se sada vratio kako bi tu turneju po regionu završio.

Poseta Hojta regionu pokazuje, dodala je, da SAD igraju i dalje presudnu ulogu na određene političke procese na Zapadnom Balkanu, poput slučaja Makedonije.

Više evropskih zvaničnika je dolazilo da ubedi predsednika Ivanova da da mandat za formiranje vlade Zoranu Zaevu, ali tek kad je došao Hojt Brajan Ji to se zaista i dogodilo, rekla je. „I u Abaniji je doprineo dogovoru opozicije i vlasti u vezi sa predstojećim izborima. U Srbiji verujem da će podržati evropski put i proces reformi i da će to biti suština razgovora sa Vučiće, kao i njegovi planovi za budućnost na funkciji predsednika Srbije“, kazala je Joksimović.

Ona je ukazala da se Srbija posmatra kao ključna zemlja u regionu, i po veličini, određenoj stabilnosti i kao neko ko može doprineti odnosima u regionu. „Dakle, fokus je na Srbiji“, kazala je.

Ocenila je da odnosi sa SAD imaju uzlaznu liniji, i da nemamo jasnu sliku u javnosti koliko su oni uznapredovali u poslednjih deset godina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here