SAD spremne da doprinesu stabilnosti regiona

0
372
Konačno smo ušli u suštinski reformski proces društva

SAD spremne da doprinesu stabilnosti regiona

Sjedinjene Američke Države su spremne da daju aktivan doprinos, kako bi se što brže došlo do stabilnosti, prosperiteta i demokratizacije regiona, kaže Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politku komentarišući jučerašnji izveštaj Atlantskog saveta.

„U ovom trenutku zapravo u EU se pojavio jedan prostor koji omogućava da se ovaj proces ubrza i Sjedinjene Američke Države su spremne da daju na određeni način aktivan doprinos, kako bi se što brže došlo do stabilnosti, prosperiteta i demokratizacije regiona. Srbija se vidi kao ključni igrač u regionu, od nje zavisi puna stabilnost i dalji razvoj. Evropska unija je favorizovala Srbiju kao potencijalno prvog kandidata koji može dostići one neophodne kriterijume za punopravno članstvo“, kaže Joksimović za RTS.

Postoji nekoliko otvorenih pitanja koje Amerika želi da vidi zatvorena. I u izveštaju se navodi da treba uložiti napor da Atina i Skoplje u budućnosti postanu saveznici. Za Aleksandru Joksimović drugo otvoreno pitanje je pozicija Bosne i Hercegovine i svakako dijalog Beograda i Prištine.

„Odavno smo formulisali da se slažemo, oko onoga oko čega se ne slažemo, a to je pitanje odnosa između Beograda i Prištine, ali u ovom trenutku postoji jedna snažna politička volja koja je iskazana i iz Beograda da se ovo pitanje zaokruži. Sjedinjene Američke Države su značajne u ovom procesu, pre svega, jer na prištinsku stranu mogu vršiti adekvatan pritisak da ono što je u okviru Briselskog sporazuma postignuto, da se implementira“, objašnjava Joksimovićeva.