Srbija i Grčka – Evropske perspektive

0
315
Srbija i Grčka – Evropske perspektive

Srbija i Grčka – Evropske perspektive

U četvrtak 27. aprila, Centar za spoljnu politiku i Fondacija Hanns Seidel  u Srbiji organizovaće konferenciju „Srbija i grčka – evropske perspektive“.

Srpsko-grčki odnosi su bili veoma dobri i tokom oružanih sukoba koji su se odvijali na prostoru SFR Jugoslavije tokom 90-ih godina prošlog veka. Danas su ovi odnosi, takođe, veoma dobri, iako se neretko pominje mogućnost da će Grčka priznati kosovsku nezavisnost, a izvesni problemi su se pojavili kada je u pitanju bila sinhronizovana akcija Makeodnije i Srbije vezana za obustavljanje značajnijeg priliva izbeglica na tzv. Balkanskoj ruti početkom 2016. godine.

Tema ove konferencije, pored fokusa na bilateralne odnose Srbije i Grčke, biti usmerene i na položaj Grčke unutar Evropske unije, planiranog proširena EU ka Zapadnom Balkanu i (ne)stabilnosti čitavog regiona. Migrantska kriza, ekonomski problemi i  ondosi sa susedima, naročito sa Makedonijom i Albanijom, problemi su koje dele Grčka i Srbija.

Obe se zemlje nalaze i u „orbiti“ uticaja Rusije i Turske, što bi mogao biti  potencijal za destabilizaciju prilika na čitavom Balkanskom poluostrvu. Iz tog razloga govoriće se i  o aktuelnoj ulozi Moskve i Ankare u ovim dvema državama.

Na konferenciji će se govoriti i o bezbednosnim pitanjima. Ulozi NATO-a u regionu, potencijalnoj eskalaciji interetničkih sukoba u Skoplju i okolini, kao i rastućem uticaju Albanije na bezbednost regiona.

Zvanična Atina često naglašava da podržava proces evrointegracija država Zapadnog Balkana, pa samim tim i Srbije. Važno je pomena i to da je evropska perspetkiva zapadnobalkanskih zemalja, odnosno odluka o punopravnom članstvu ovih zemalja u EU utvrđena upravo u Grčkoj 2003. (poznatija kao „Solunska agenda“). Od tada, pa do danas, jedino je Hrvatska dostigla taj cilj, a podrška daljem proširenju i integraciji opada.

Nakon Bregzita, možemo reći da je budućnost postojeće evropske arhitekture ugrožena. Odnosi između država članica postaju optrećeni krizama. Zahvaljujući ekonomskoj krizi, odnosi Nemačke i Grčke su, posmatrajući retoriku aktera, na nižem nivou u odnosu na veći period prošlog veka. Podrška stanovnika Grčke evropskom projektu je najniža u poređenju sa ostalim članicama EU.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here