Srbija ne prelazi linije koje bi dovele u sumnju njenu neutralnost

0
390

Aleksandra Joksimović za RTS „Srbija ne prelazi linije koje bi dovele u sumnju njenu neutralnost“

Predsednik Srbije je imao priliku da Vašingtonu predstavi svoju platformu, ali i da nova američka administracija predstavi svoje ideje o Zapadnom Balaknu, rekla je za RTS predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović komentarišući posetu Aleksandra Vučića Sjedinjenim Državama. Govoreći o izjavama koje su se čule poslednjih dana i poziva da se Beograd odluči da li je na strani Rusije ili Zapada, Joksimovićeva je rekla da Srbija svojim potezima ne prelazi linije koje bi dovele u sumnju njenu neutralnost.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže da je u simboličkom smislu važno što je prva bilateralna poseta Aleksandra Vučića od stupanja na dužnost predsednika bila upravo poseta Sjedinjenim Državama.

„Susreti u SAD su bili na izuzetno visokom nivou. S obzirom na to da je ovo nova administracija, Vučić je imao priliku da predstavi svoju platformu i da nova administracija predstavi svoje ideje o Zapadnom Balaknu“, rekla je Joksimovićeva istakavši da smatra da je u pitanju politika kontinuiteta.

Ukazuje da je američka administracija u ovom trenutku dominantno zaokupljena svetskim krizama i temom Rusije.

„Pre svega u domaćoj javnosti se spekuliše o uticaju Rusije na izbore. Nešto što je tokom kampanje izgledalo kao mogućnost za otopljavanje se za sada ne dešava, čak suprotno. Ovo je tema koja njih preokupljuje“, rekla je Joksimovićeva.

Govoreći o izjavama koje su se čule poslednjih dana i poziva da se Beograd odluči da li je na strani Rusije ili Zapada, Joksimovićeva je rekla da Srbija svojim potezima ne prelazi linije koje bi dovele u sumnju njenu neutralnost.

„U vojnoj saradnji najviše napreduju odnosi sa SAD, o tome govori u prilog što je prvi susret Vučića bio sa predstavnicima Nacionalne garde Ohaja. Najsnažnija saradnja naše vojske je upravo sa njima. Sve druge teme su negde na nižem nivou rasta, nego što je vojna saradnja“, rekla je Joksimovićeva.

Stepen nepoverenja između Rusije i SAD konstantno raste, pa se, kaže, iz tog ugla posmatra svaki drugi akter. Kada je reč o Humanitarnom centru u Nišu, Joksimovićeva je rekla da je snažan pritisak Rusije da se osoblju dodeli diplomatski status, ali da u ovom trenutku nema koraka napred.

Važno je, kaže, i što su i ekonomske teme bile na dnevnom redu. Beležimo rast od 6,5 odsto sa SAD, a značajno je da privučemo i dalje investicije, rekla je predsednica Centra za spoljnu politiku.

„Ono što je važno je da se pokaže da postoji određena vrsta poverenja i da SAD posmatraju Srbiju kao stabilnu zemlju u kojoj je svaka investicija obezbeđena. Odnosi sa SAD su značajni imajući u vidu njihov uticaj u regionu i, kada govorimo o normalizaciji odnosa, mogu uticati na sve aktere u procesu pregovora“, rekla je Joksimovićeva zaključivši da je poseta prošla u pozitivnom tonu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here