Važna redovna komunikacija sa Zagrebom

0
435
Promene granica otvorile bi Pandorinu kutiju

Aleksandra Joksimović za RTS: Važna redovna komunikacija sa Zagrebom

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku kaže za RTS da je u odnosima Srbije i Hrvatske važno, za početak, da se uspostavi redovna komunikacija na najvišem nivou, što bi omogućilo da se u narednom periodu rešavaju otvorena pitanja.

Joksimovićeva je ukazala da je retorika izuzetno oštra već nekoliko godina, od predizborne kampanje bivšeg lidera HDZ-a Tomislava Karamarka, i da je doživela odgovor sa srpske strane.

Ipak, kako ističe, važno je da dođe susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, bez obzira na oštre razmene.

Joksimovićeva podseća da je Subotička deklaracija, koju su 2016. godine potpisali Vučić i Grabar Kitarovićeva, izlistala otvorena pitanja u odnosima dve zemlje koja su na stolu već petnaest godina.

Primećuje da do rešavanja otvorenih pitanja nije došlo čak i kada je retorika u odnosima Beograda i Zagreba bila veoma smirena.

Međutim, ukazuje da su od potpisivanja Subotičke deklaracije napravljeni određeni pomaci, ali da se ne vide često u javnosti, kao kada je reč o hrvatskoj manjini u Srbiji.

Hrvatska ima brojne probleme sa susedima i oni se uglavnom odnose na granice, navodi Joksimovićeva, koja očekuje da će to biti važna tema o kojoj će se razgovarati.

Za početak je, naglašava, važno da se uspostavi redovna komunikacija na najvišem nivou, što bi omogućilo da se u narednom periodu pronađu rešenja.

Ističe da je važno da na svim nivoima vlasti postoji volja da dođe do rešavanja problema.