Vučićeva poseta Sarajevu okrenuta budućnosti

0
364
Promene granica otvorile bi Pandorinu kutiju

Aleksandra Joksimović za Studio B „Vučićeva poseta Sarajevu okrenuta budućnosti“

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu predstavlja značajan signal i očekuje neke pozitivne rezultate.

“Imajući u vidu da se ova poseta najavljuje kao poseta okrenuta budućnosti, a ne prošlosti, koja nas konstantno opterećuje, nadam se da ćemo moći da ocekujemo neke pozitivne rezultate”, rekla je Joksimović za Tanjug.

Prema njenim rečima, regionalna stabilnost je ključ za dalji ekonomski razvoj regiona, a od ekonomskog razvoja zavise i koraci i brzina vezani za dalji proces integracija.

“Odnos između Beograda i Sarajeva jedan od ključnih faktora za održavanje stabilnosti u regionu. Ovo je prva poseta predsednika Srbije posle šest godina. Mislim da je to značajan signal”, rekla je Joksimović.

Podsetivši da je Vučić i kada je postao premijer Srbije prvo otisao u posetu Sarajevu, ona kaže da se čini da je fokus na regionalnoj stabilnosti na normalizaciji odnosa, tj. na konstantnom podizanju odnosa između Srba i Bošnjaka.

“Čini se da su ovog puta na dnevnom redu teme kojima se želi da se zatvori neko od otvorenih pitanja koje imamo sa BiH – pitanje granica koje nije tako kompleksno kao sa Hrvatskom, a tu je i pozitivna agenda vezana za dalje infrastrukturne projekte”, kaže Joksimović.

Sigurno je takođe i da će odnos Banjaluke i Beograda biti jedna od tema, dodala je ona.

Međutim, ona skreće pažnju da Zagreb kao jednu od tema u BiH vidi ravnopravni status Hrvata, odnosno formiranje trećeg entiteta, što, ističe Joksimović, predstavlja ozbiljnu opasnost, jer je van delokruga delovanja aktuelnog Dejtonskog sporazuma.

“Pitanje BiH se, bez svake dileme, mora rešavati u trouglu između Beograda, Zagreba i Sarajeva. Od konstruktivnog pristupa svih aktera u ovom procesu zavisiće i budućnost BiH”, rekla je ona.

Takođe, dodala je da u ovom trenutku postoje ozbiljni napori da se BiH pogura ka EU i NATO i od tih procesa će zavisiti buduća stabilnost BiH pa i čitavog regiona.

“Za Beograd je važno da se konstantno postavlja kao konstrukitvan faktor po pitanjima od značaja za BiH”, zaključila je ona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here