Webinar: Analize poslovnih procesa trgovinskih procedura

0
821
Webinar

Centar za spoljnu politiku u saradnji sa Crnogorskom panevropskom unijom uz podršku vlada Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke Republike kroz višegradske grantove iz Međunarodnog Višegradskog Fonda, 9.12.2021. godine organizovali su webinar na temu:

ANALIZE POSLOVNIH PROCESA TRGOVINSKIH PROCEDURA: KAKO UKLONITI PREPREKE U REGIONALNOJ TRGOVINI

Nastojanje skupa bilo je da uporedo objašnjavanja necarinskih mera i barijera, zatim EU i WTO praksi u ovom domenu, identifikuje proceduralne neefikanosti i operativna uska grla u međugraničnoj regionalnoj trgovini sa primerima iz ekonomija istovetnog regiona.

Uz moderaciju Suzane Grubješić,  Dr Šarka Šoup izlagala je o necarinskim merama koje se odnose na relacije Evropske unije i Zapadnog Balkana. Ona je takođe istakla pogled iz Češke u pogledu njihove bivše CEFTA integracije i trenutne integracije V4. Profesor Predrag Bjelić govorio je o otklanjanju prepreka u regionalnoj trgovini sa fokusom na Srbiju i trgovinu Srbije sa CEFTA 2006, Evropskom unijom i zemljama V4, daljoj integraciji regiona Zapadnog Balkana. Profesor Gordana Đurović govorila je i o otklanjanju prepreka u regionalnoj trgovini, ali sa fokusom na Crnu Goru i Zajedničko regionalno tržište.

Pomenuti webinar je sastavni dio projekta “podrške Višegradske četvorke u promovisanju zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnobalkanske šestorke – jedno tržište za postCovid oporavak”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here