Zapadni Balkan deo rešenja, a ne problema EU

0
393
Zapadni Balkan deo rešenja

Zapadni Balkan deo rešenja, a ne problema EU

Balkan i Evropska unija se nalaze na raskrsnici, pa bi trebalo odabrati pave puteve koji će i EU i Zapadni Balan povesti putem boljeg i jasnijeg funkonisanja, poručila je danas predsednica Centra za spoljne politike Aleksandra Joksimović.

Aleksandra Joksimović je u obraćanju na Međunarodnoj konferenciji „Zapadni Balkan na novoj geopolitičkoj raskrsnici: između unutrašnjih problema i evropskih integracija“, koja je počela danas u Beogradu, rekla da od svog osnivanja do danas EU prolazi kroz reforme, koje su unapređivale odnose između zemalja članica, a da je istovremeno tekao i proces proširenja.

Konferencija o EU: Proširenje trenutno nije prioritet

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja ocenio je danas da je proces proširivanja EU sigurno delovao više „anti“, nego „pro“ za samu ideju proširenja jer dolazak, kako je rekao, novih članica nije dobro apsorbovan u EU što je jedan od razloga rastućeg evroskepticizma.

Učestvujući na drugom panelu konferenije „Zapadni Balkan na novoj geopolitičkoj raskrsnici: između unutrašnjih problema i evropskih integracija“, koja se održava danas u Beogradu, Crnobrnja je podsetio da je glavni cilj stvaranja EU bio mir i stabilnost u Evropi, a ne ekonomska zajednica.