Zapadni Balkan se krčka, ko će da isključi ringlu?

0
340
Zapadni Balkan se krčka

Zapadni Balkan se krčka, ko će da isključi ringlu?

Zbog brojnih unutrašnjih problema i tenzija u međusobnim odnosima, čini se da region ponovo potvrđuje ispravnost sintagme o Zapadnom Balkanu kao buretu baruta. Analitičari navode da za smirivanje situacije nije dovoljno da Brisel konstatuje problem, već je potrebna aktivnija uloga Evropska unije u regionu.

„Mogao bih da kažem samo ‘dobro jutro’. Pa za to nije trebalo da dolazi ovde da sazna da li postoje napetosti, da li postoje problemi u regionu. Pa mi na to ukazujemo svake nedelje terajući Brisel da reaguje na neke takve probleme koji postoje u regionu“, rekao je Dačić.

Ponekad mi se čini kao da sinhronizuju nekakve čudne aktivnosti, da povećavaju pritisak u ovom balkanskom loncu… Ono što je evidentno je da Balkan polako klizi niz prste EU. Taj lonac krčka i niko da isključi ringlu, upozorava Vlajić.

Ringlu bi, smatraju analitičari, mogao da isključi Brisel, aktivnijom ulogom u regionu. Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže da je sada očigledno smanjeno interesovanje Unije za Balkan, ali i njen potencijal da utiče na stabilizaciju prilika.

„To je očigledno uslovljeno raznim unutrašnjim problemima – od Bregzita, migrantske krize, svetske ekonomske krize… Ali ono što je bitno je da u narednom periodu u kontekstu evropskih integracija EU da neku vrstu dodatnog podsticaja zemljama Zapadnog Balkana, odnosno da im ukaže da članstvo u EU nije tako daleko kao što sada izgleda“, objašnjava Đukanović.

Zapadni Balkan biće jedna od tema sastanka predsednika vlada i država zemalja članica Evrospke unije koji se u Briselu održava 9. i 10. marta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here