Značaj rumunskog predsedavanja EU za Srbiju i Zapadni Balkan

0
705
Značaj rumunskog predsedavanja EU za Srbiju i Zapadni Balkan

Konferencija: „Značaj rumunskog predsedavanja Evropskom unijom za Srbiju i Zapadni Balkan“

Tokom predsedavanja Rumunije Evropskoj uniji, koje je opterećeno Bregzitom i izborima za Evropski parlament, izvestan je zastoj u evrointegracijama Zapadnog Balkana. Kasni izveštaj Evropske komisije o napretku, pa je tek u junu moguća međuvladina konferencija na kojoj Srbija očekuje otvaranje novih poglavlja, a Makedonija pregovora.

Veliki je izazov za Rumuniju da završi sve poslove kako bi, u najboljem slučaju, u junu bila konferencija na kojoj treba da otvorimo neko od pet spremnih poglavlja.

„Napredak u svim poglavljima se meri kroz godišnji izveštaj, ako on dođe tako kasno kako će države članice uspeti da ocene da li je zaista do tog napretka i došlo. Proces pregovora je i tehnički i politički proces, mislim da ćemo se tu svi složiti, ne može bez tehničke ocene napretka“, ističe Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU.

Prijateljskoj Rumuniji proširenje je treći prioritet na agendi predsedavanja, ali Bregzit, te posebno majski evropski izbori, čine svoje. Pomoći će nam gde mogu, ali savetuju brže reforme.

„Rumunija snažno podržava evropski put Srbije, ne samo kao prijateljske susedne zemlje, već je za nas od strateške važnosti da Srbija i ceo region napreduju. Ne bih da spekulišem, čim se izbori za evropski parlament završe, mislim da će Zapadni Balkan biti više u fokusu“, navodi Oana Kristina Popa, ambasadorka Rumunije u Srbiji.

Šefica tima za pregovore sa Briselom obratila se i na sednici povodom revizije Akcionog plana za poglavlje 23. Tanja Miščević kaže da je cilj se taj dokument što pre nađe pred Evropskom komisijom kako bismo dobili mišljenja, a onda radili na njima.